Hoe stevig sta je eigenlijk in je schoenen?

In hoeverre laat je je leiden door je pijnlijke ervaringen uit het verleden?

Ik ben de laatste weken de balans aan het opbouwen: hoe nu verder?
Wanneer ben ik succesvol? Wat is succesvol?
Is dat een belangrijke positie? Is dat veel geld verdienen? Is dat afhankelijk van wat anderen ervan vinden?
Ik moet toegeven dat het voor mijzelf in hele kleine dingen zit: ik ben gelukkig en voel me goed.
In hoeverre houden wij ons eigen succes tegen? Want stel je voor dat je succesvol zult zijn?

Ik had laatst een acquisitie gesprek en binnen de kortste keren voelde het niet goed.
Ik was bezig antwoord te geven op vragen waar ik van dacht dat ik er antwoord op gegeven had. En ik was niet meer daar in het gesprek maar in andere situaties in projecten die me aan de sfeer van het gesprek in het hier-en-nu deden denken. Ik kreeg het gevoel dat bij die andere situaties in het daar-en-dan hoorde. En dat was een rotgevoel. Dat maakte me boos en hard. Ik werd stellig en nors. En ik realiseerde me dat te laat. Shit ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan. Wat stom ik had het moeten zien aankomen en er goed op reageren. Ik ben niet-OK.
En die anderen waren ook niet OK meer! Zie je wel, dit overkomt me weer!

Ho, stop, waar ben ik nu helemaal mee bezig?
Creëer ik deze situatie zelf? Antwoord: JA!
Is het leerzaam? Antwoord: JA!

Als je verdriet of boosheid ervaart en toont vraag jezelf dan af waar dat verdriet of die boosheid vandaan komt?
Is het verdriet of boosheid in het hier-en-nu of is het de pijn uit het daar-en-dan (verleden)?
Weet dat een situatie in het hier-en-nu je als een elastiek kan trekken in de pijn van een situatie uit het verleden in het daar-en-dan. Het lijkt of je gevoel dat je nu ervaart van nu is maar het is van vroeger. Weet dat je de keuze hebt om je erdoor te laten leiden in het hier-en-nu of om de keuze te maken aan de pijn van vroeger te werken en in het hier-en-nu te kiezen voor het hier-en-nu. Neem dan wel de tijd om jezelf om te schakelen, want het “rotgevoel” voel je namelijk wel (verdriet, boosheid, etc.). Maar het is jouw keuze om te beseffen dat het de pijn van vroeger is en dat je deze wel voelt maar niet met de situatie NU te maken heeft en dat je je er niet door hoeft te laten leiden!
Het is een volwassen keuze in het “hier-en-nu” (verstandig!). Het is een keuze o.b.v. het “daar-en-dan” je te laten leiden door je gevoel uit het verleden (niet verstandig!)
Ik ga vertellen dat dit je tijd gaat kosten om zo te gaan denken en handelen. Maar weet dat je hierdoor wel steviger in je leven staat en dat je leven er een stuk aangenamer door wordt!
Vraag jezelf af of je aan het observeren bent in het hier-en-nu of dat je veroordeelt?
Hoe houd je jezelf in het hier-en-nu? Herinneringen zijn uit het verleden en verwachtingen en angsten gaan over de toekomst.
In het hier-en-nu blijven kan alleen als je er energie in stopt. Onze energie stroomt gemakkelijk in herinneringen (veroordelingen op basis van onze ervaringen) en in angsten en verwachtingen.
Boosheid in het hier-en-nu is vaak te herleiden aan pijn en verdriet uit het verleden of aan angst voor de toekomst. Boosheid is meestal een teken dat je NIET in het hier-en-nu bent.

Ik ben OK als ik het goed doe, beter doe, anderen tevreden stel, etc.
Waarom ben je alleen OK als…..? Mag je iets “fout” doen? Mag je niet perfect zijn?
Laat het los: je bent altijd OK! Je gedrag kan soms niet OK zijn, net als dat andere mensen OK zijn maar hun gedrag niet OK hoeft te zijn op een bepaald moment.
Je bent OK als je leert.
Meegezogen worden in de pijn van het verleden en niet meer adequaat reageren in de hier-en-nu situatie. Je kunt er van leren! Dat is toch prachtig? Je bent OK terwijl je leert. Boos en verdrietig op jezelf zijn omdat je vindt dat je niet-OK bent kost je veel energie. Gebruik je energie op een betere en meer positieve manier!

Spanning in een gezelschap zit vaak in datgene dat NIET besproken wordt maar juist wordt toegedekt. Het is de cultuur in de groep, de regels van de groep die bepalen hoe het in de groep gaat. Door iets niet te bespreken is het er niet. Maar ondertussen voelen we wel allemaal de spanning. En die spanning kan ons weer doen herinneringen aan pijnlijke situaties uit het verleden en boem weg zijn we en zitten we in de emotie van een andere situatie uit het verleden!
Je mag best wat bezinningstijd nemen: absorbeer eerst voordat je reageert. Gaat het over het daar-en-dan of over de toekomst? Wat laat je onbesproken? Speel je spel? Ben je toeschouwer op de tribune? Geef je antwoord omdat je denkt dat het verwacht wordt en zo hoort?

Wanneer hoor je erbij in een groep? Wat van jezelf moet je isoleren om erbij te horen?

Een andere optie is om elkaar te ontmoeten op de grenzen. Daar maak je echt contact en wordt het spannend. Zoek elkaars grenzen en blijf OK!
Het is heel gezond om een hoge conflict frequentie te hebben op taakniveau. Kijk wel uit voor een te hoge frequentie op relatie niveau. De overgang naar een hoge conflict frequentie op relatie niveau heeft te maken met niet effectief taalgebruik en non-verbale uitstraling!

Wat gebeurt er binnen in jezelf in situaties in groepen waarin je je begeeft?
Wat zie je anderen doen? Wat doe je zelf?
Dit zijn een aantal mogelijke observaties:
• Vechten: het spel opzoeken en elkaar aanklagen of het slachtoffer spelen.
• Vluchten: ik ga weg van de groep want ik houd het niet uit
• Bondjes sluiten: in kleine groepjes zoeken we medestanders en praten we buiten de groep over de groep en niet in de groep zelf.
• Afhankelijkheid: we maken onszelf afhankelijk van de situatie. We denken dat we geen keuze hebben.

Interessant he?
In plaats van aanpakken waar het echt om gaat en wat er echt speelt gaan we met elkaar andere dingen doen.

Blijf bij jezelf in het hier-en-nu en weet dat het een mythe is dat je je slecht voelt door anderen. Je veroorzaakt zelf jouw slechte gevoel.

Stay OK while learning!

Maak vandaag of morgen de keuze voor jezelf. Ik wil je vuurtoren zijn op de nieuwe weg die je gaat zoeken en er daarna over gaat lopen.

Zie het aanbod aan coaching en trainingen van Moraal Resultaatgericht Coachen. Werk aan je persoonlijke ontwikkeling!

Abonneer je op de nieuwsbrief.

Bij deze nodig ik je uit om te reageren op deze blog!

Advertenties

Over arnoudmoraal

Ik ben de vuurtoren die mensen begeleid om hun weg te vinden en te lopen. Zodat ze gaan doen wat ze echt willen doen. Met passie en zich daarin GOED voelen
Dit bericht werd geplaatst in persoonlijke ontwikkeling en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s